Allmänna råd

Se till att din katt får näringsrik mat. Maten ska aldrig serveras kall, utan rumstempererad. Annars kan katten få magbesvär. Katten ska ha tillgång till friskt vatten varje dag. Ge heller inte mjölk eftersom en del katter får diarré av mjölk. Du kan även blanda hälften grädde och hälften vatten.
 
Kattens päls måste skötas. Den ska borstas och kammas, särskilt långhårskatter som annars lätt blir toviga. En katt som är tovig i pälsen lider svårt, eftersom det stramar i skinnet. Katter bör  inte badas för ofta, då huden torkas ut. Fukta gärna ett sämskskinn och torka av den i stället. Då följer det med mycket hår så katten slipper få det i magen.  
 
Blir din katt sjuk eller råkar ut för en olycka och du inte klarar av situationen själv, kontakta genast veterinär. Du kan veterinärvårdsförsäkra din hus- eller raskatt. Det är en god hjälp vid  sjukdomsfall eller olycka.  
 
Vaccinera din katt mot kattpest och kattsnuva, som är mycket plågsamma sjukdomar och som oftast leder till döden Kattpest är även mycket smittsam. Grundvaccinering ges två gånger med  3-4 veckors mellanrum. Därefter ges en spruta vart tredje år.  
 
Detta gäller såväl kattunge som vuxen katt, och det är lika viktigt för en innekatt.  
 
Glöm inte att avmaska din katt. Så gott som alla kattungar är smittade med mask redan i kattmammans mage. En katt som vistas ute och som äter råttor ska avmaskas.  
 
ID-märk din katt. Även en innekatt kan smita ut, och då är det enkelt att spåra ägaren när katten väl hittas.  
 
Så kommer då den svåra dagen då din katt blivit gammal eller sjuk och kanske måste avlivas. Gör det då på ett humant sätt – hos veterinären. Gör din katt den sista tjänsten att vara med vid  avlivningen. GE DIN VÄN ETT VÄRDIGT SLUT!