Allmänna råd

Se till att din katt får näringsriktig mat. Maten skall aldrig serveras kall, utan rumstempererad. Annars kan katten få magbesvär. Katten skall ha tillgång till friskt vatten varje dag. Ge heller inte mjölk eftersom en del katter får diarré av mjölk. Filmjölk är bättre. Du kan även blanda hälften grädde och hälften vatten.

Kattens päls måste skötas noga. Den skall borstas och kammas, gärna varje dag - särskilt långhårskatter, som annars lätt blir toviga. En katt som är tovig lider svårt, eftersom det stramar i skinnet! Katten bör inte badas för ofta, då huden torkas ut. Fukta gärna ett sämskskinn och torka av den i stället. Då följer det med mycket hår så katten slipper få det i magen.

Blir din katt sjuk eller råkar ut för en olycka och du inte klarar av situationen själv, kontakta snarast veterinär. Du kan veterinärvårdsförsäkra din hus- eller raskatt. Det är en god hjälp vid sjukdomsfall eller olycka.

Vaccinera din katt mot kattpest och kattsnuva, som är mycket plågsamma sjukdomar och som oftast leder till döden. Kattpest är även mycket smittsam. Grundvaccinering ges två gånger med 3-4 veckors mellanrum. Därefter ges en spruta per år. Detta gäller såväl kattunge som vuxen katt. Och det är lika viktigt för innekatt!

Glöm inte att avmaska din katt. Så gott som alla kattungar är smittade med mask redan i kattmammans mage. En katt som vistas ute och som äter råttor bör avmaskas minst tre gåner per år.

ID-märk din katt. Även en innekatt kan smita ut, och då är det enkelt att spåra ägaren när katten väl hittas. En ID-märkt katt kan heller inte hamna på djurförsök.

Så kommer den svåra dagen då din katt blivit gammal eller sjuk och kanske måste avlivas. Gör det då på ett humant sätt - hos veterinär! Gör din katt den sista tjänsten att vara med vid avlivningen. GE DIN VÄN ETT VÄRDIGT SLUT! Katter får begravas på privat mark. Kremering kan inte göras inom Östersunds kommun, utan katten måste skickas till Kremo i Umeå. I Strömsunds kommun går det att kremera husdjur.